Warkah 5 Tahun Lepas, Sempena Sambutan Hari Lahir 2006

Alhamdulillah,

Rasa syukur dan sangat terharu dengan sahabat2 yang masih mengingati. Kata2 itu lebih berharga dari sekilo silika,. 🙂  Walaupun ada yang sudah lama tidak bertemu.. ana hanya mampu hadiahkan doa sebagai balasan kebaikan antum terhadap ana..  Moga Allah pelihara kita dengan anugerah Istiqamah dalam amalan, dan teguhkan pendirian kita dalam berjuang. Amin..

Sahabat2ku,

Ini ana copy kembali artikel 5 tahun lalu, untuk ingatan antum.. berjumpa & berpisah dijalan dakwah, manisnya masih terasa..

Sehari selepas warkah ini diedarkan, beberapa sahabat non-muslim datang berjumpa ana dan menyatakan simpatinya terhadap nasib umat Islam kini…

[ Warkah ini ana lakarkan sempena sambutan ulangtahun ke-21 hari kelahiran ana yang diadakan di sebuah restoran di Shah Alam, Selangor…  Bertarikh 20 Feb 2006…. sambutan ringkas ini dianjurkan oleh Jawatankuasa Mentor-Mentee ana, dan turut hadir pada waktu itu ialah Puan Syamsulbariah beserta suami dan seorang anak perempuan dia yang cute… Surat ini diedarkan oleh jawatankuasa program dibantu oleh En. Taufik kepada semua rakan yang hadir….muslims and non-muslims…thanks for u all… ana cuma mengharapkan keredhaan Allah…… ]

In the name of God, the most graceful and most merciful,
My all friends,

Firstly I want to thank to god. Because of his mercifulness and gracefulness we all can be gathered in this meaningful occasion.

Tidak lupa saya mengucapkan setinggi-tinggi terima kasih khas untuk puan Syamsulbariah selaku mentor, dan saya amat menghargai sangat-sangat usaha beliau yang telah berusaha membawa kita, membantu dan banyak menasihati kita untuk sentiasa sama-sama bekerja dan melaksanakan program yang bermakna seperti ini. Hanya tuhan yang dapat membalas jasa beliau dan semoga rahmat dan kasih sayang tuhan sentiasa bersama-sama beliau sekeluarga.

Brother Thiru selaku presiden kita that work hard to make this program success.. The others committee, yang bertungkus lumus membuat persiapan….. abang Taufik, leong, ‘akak azimah’,cik nor dini,Our big brother Sakhti and thim. Saya seronok bekerja dengan mereka walaupun tidak dinafikan yang kami masih baru dalam membuat kerja seperti ini dalam satu pasukan, kurang pengalaman dan komunikasi efektif…… tetapi teamwork seperti ini merupakan satu tanggungjawab yang manis bagi kami, we learn many things……. Mengajar kami untuk sentiasa maju dan saling bertolong-tolongan dalam menjayakan impian yang sama.

Tidak lupa juga saya ingin mengucapkan berbanyak-banyak terima kasih kepada semua rakan yang sudi hadir meraikan majlis ulang tahun kelahiran saya, Mahesh dan muru. Tanpa kalian, majlis ini mungkin tidak seceria seperti hari ini. Kedatangan anda sekalian amatlah bermakna bagi saya dan sekali lagi saya mengucapkan ribuan terima kasih.

Sebelum pergi lagi jauh, terlebih dahulu saya mengucapkan selamat menjamu selera dan selamat berbahagia dengan Kentucky fried chicken yang garing dan berlemak ini. 

Saya ingin mewakili Mahesh dan muru disini berterima kasih sekali lagi kepada semua, dan selamat merikan sambutan ulangtahun harilahir kami yang ke 21th (daus azinun), 22th (Mahesh & muru).

Rakan-rakan sekalian,
Memikirkan umur yang semakin meningkat, saya tersedar yang kita sudah memasuki pertengahan alam remaja, dan disinilah bermulanya kita memahami apa itu erti kebebasan, disinilah bermulanya kematangan, kita sudah mampu menentukan keputusan sendiri tanpa bantuan our parent. Kita sudah berada pada alam keseronokan, zaman keemasan.
Kita sudah boleh membeli motosikal, handphone, computer ataupun aksesori yang mahal-mahal mengikut kemahuan sendiri. Playstation, laptop, red tab jeans, body fit….. semua ini tidak lagi menjadi masalah bagi kita, kerana kita adalah REMAJA. Everythings ‘happy go lucky punya…..

Kita mengenal apa itu cinta, dan apa matlamat kita selepas ini. Gelap, cerah, lorry driver, doctor.. Semua ini sudah kita tentukan dan sudah menjadi pilihan kita mengikut kemahuan masing-masing. Pilihan itu sedang bermula, dan ketentuannya mungkin 5 atau 6 tahun lagi akan diketahui.

Rakan-rakan yang saya kasihi,
Mungkin elok jika ditinjau sejenak mengenai realiti yang berlaku di dunia kita sekarang.

Sepatutnya kita lebih bersyukur kerana kita adalah multi-racial country yang dapat hidup dalam suasana aman dan damai. Sebenarnya saya berasa bertuah kerana di negara ini, saya berpeluang mengenali Gobal, Thim, nancy, kalavani dan yang lain. Saya dapat mesra serta berkongsi pendapat, dan belajar budaya mereka dan begitu juga mereka terhadap saya. Dan memang bertuah, bukan sahaja kerana keunikan ini disebabkan kami berlainan budaya, bahkan berlainan agama. Suasana ini sebenarnya tidak wujud d mana-mana country didunia, yang masyarakatnya terdiri daripada berbilang bangsa dan agama serta kepercayaan, dalam masa yang sama dapat bergaul dan berinteraksi mesra dan tolerance.

Rakan-rakanku sekalian,
Atas kapasiti individu, saya ingin berbicara sedikit dan berkongsi beberapa masalah yang rasanya bukan melanda saya seorang, bahkan ribuan dan jutaan lagi orang yang mengamalkan Islam sebagai cara hidup mereka seperti saya…..

Seperti yang kita ketahui bermula daripada tragedi 9/11, Islam telah dilabelkan sebagai agama terrorist. Muslims di cop sebagai terrorist. Dan semua orang tahu mengenai Osama bin laden, beliau merupakan bekas agen CIA yang telah dituduh sebagai mastermind dalam serangan WTC hanya kerana beliau seorang yang mengamalkan islam sebagai cara hidup. Sedangkan….. tuduhan bahawa beliau yang menyerang WTC sehingga sekarang masih tidak dapat dibuktikan oleh Amerika Syarikat.

Persoalannya bagaimana mungkin 4 kapal terbang dapat di rampas dan semuanya mengenai sasaran, melainkan dengan bantuan CIA sendiri. & MOSSAD (Agen Perisikan Yahudi)…jika d nilai berapa berapa orang yahudi yang terkorban..jawapanya tiada langsung.
Sedangkan staf-staf WTC terdiri daripada ramai pekerja yang berbangsa yahudi.
Tambahan lagi senarai penumpang asal tidak sama seperti yang d keluarkan oleh Pentagon.
Bahkan ada yang masih hidup lagi…..

Keadaan ini memang cukup memberi tekanan terhadap pemeluk islam seperti saya. Bahkan lebih teruk apabila islam diburuk-burukkan dengan propaganda jahat media melaporkan kes ‘memotong kepala’ (beheaded) seperti Berg’s killing itu adalah dilakukan oleh orang-orang islam. Sedangkan tiada bukti, dan islam sendiri mengharamkan perkara seperti itu. Orang menjadi takut kepada islam (islamophobia). Dan saya sendiri akui terasa sedikit sebanyak impact daripada kejadian seperti ini.

Ini belum lagi mengambil kira kezaliman barat terhadap islam seperti isu penahanan tentera islam yang didera di kem tahanan Guantanamo, bagaimana tahanan islam di telanjangkan,muka di lumurkan dengan najis, di siksa dan leher mereka dikelar oleh tentera Amerika dalam penjara Abu Ghraib.

Negara-negara islam diperangi tanpa sebab munasabah. Afghanistan dan Iraq di jajah dan Bandar-bandarnya di bom sesuka hati oleh tentera-tentera barat.
Dikala mereka melakukan perbuatan jahat ini, label pengganas terhadap umat islam masih lagi di”highlight”kan di akhbar-akhbar dan mulut-mulut pemimpin dunia yang lain. Situasi ini bertambah complicated dan memberikan kemelut yang bertindih-tindih terhadap penganut islam.

Tertekan!!

Pressure…..

Kalau kita renung Bagaimana nasib umat islam di selatan Thailand yang dibunuh beramai-ramai oleh tentera Takhsin…..?

Nasib orang-orang islam di Palestin yang negara mereka dirampas oleh orang-orang yahudi…!?
Semua ini berlaku without any justice to us and …

At the same time Pertubuhan Bangsa-bangsa bersatu (UN) hanya tutup mulut dan membisu.
Semua ini berlaku dihadapan mata kita.
Dan masyarakat dunia melihatnya.
Masyarakat dunia menonton bagaimana Islam dilayan sekarang.

mengapa sampai seteruk ini sekalipun islam masih dilabelkan sebagai agama pengganas??………..

Dan baru-baru ini sangat-sangat menyanyat hati saya sebagai seorang yang beragama islam, apabila nabi yang kami sanjungi dan kasihi dihina terang-terangan di dalam media Denmark dan kerajaan mereka masih tidak memohon maaf sehingga sekarang.

Bahkan ia turut disertai dan disusuli pula oleh penghinaan daripada akhbar-akhbar eropah yang lain.

Memang kita mendukung kebebasan bersuara dan kebebasan akhbar tapi malangnya penerbitan karikatur ini adalah ini suatu penipuan yang besar dan fitnah terhadap Pemimpin kami sebagai umat Islam.

sudah tentu anda marah apabila girlfriend atau boyfriend anda di caci maki, begitu juga apabila ibu atau ayah atau keluarga anda di hina di khalayak umum. Apatah lagi apabila agama anda di ‘insult’ dan di hina dan nabinya di fitnah yang bukan-bukan.

Semua ini saya telah alami…..
.. dan penghinaan itu berlaku keatas saya dan seluruh orang islam.

Truly,
Agama Islam tidak pernah mengajar & melarang sekeras-kerasnya untuk menghina pemimpin dan pegangan agama-agama lain. Begitu juga kami mengharapkan supaya supaya kami dilayan sedemikian, adil dan hormat-menghormati.

Sangat kasihan apabila perkara besar ini hanya di diamkan oleh Persatuan Bangsa-bangsa bersatu (united nation) tanpa sebarang tindakan.

Bagi saya perkara ini sengaja dilakukan Barat untuk mencetuskan kemarahan orang-orang islam, dan hasilnya mereka ingin mengeksploitasi kemarahan tersebut untuk menunjukkan kepada dunia bahawa islam memang pengganas!!

Saya amat terkilan, apabila dalam masa yang sama juga pemeluk-pemeluk islam dilarang melaksanakan tuntutan ajaran islam.
Ini berlaku di banyak negara…. Perancis, Australia, hinggalah di turki sendiri mengharamkan pemakaian tudung di institusi-institusi awam.
Bahkan, banyak sekolah agama islam diarahkan supaya ditutup hanya atas alasan ‘ditakuti akan melahirkan pengganas’.

Rakan-rakanku sekalian,
Jihad bukanlah pembunuhan sepertimana yang digembar-gemburkan US dan barat. Jihad digambarkan sebagai violent, pembunuhan dan bom bunuh diri oleh media-media barat.
Tetapi jihad dalam ertikata sebenar didalam islam adalah ‘usaha sedaya upaya’….

… islam bukanlah agama peperangan. Islam adalah agama keamanan dan cintakan kedamaian.
Begitu juga dengan tuduhan terhadap Negara-negara islam yang lain, Lebanon, Syria, dan yang berlaku sekarang, Iraq pula cuba dikaitkan dengan senjata pemusnah.
Sedangkan kesnya masih sama….ia merupakan tuduhan tanpa sebarang bukti sehingga kini.

Mengapa Islam diperlakukan sebegini??………….

Kalau lah semua agama di dunia ini betul, mengapa harus islam yang selalu di persalahkan…..
Saya yakin, seperti saudara, ..saya juga sentiasa menyemak isi kandungan pegangan agama saya….. saya check satu-persatu kandungan Kitab yang menjadi asas pegangan orang-orang Islam….

al-quran juga di jual di mana-mana sahaja dan tiada masalah sekiranya penganut agama lain ingin membelinya untuk mengkaji..membandingkan atau meniliti maksud-maksud didalamnya….. tidak ada masalah sekiranya mereka ingin bertanya mengapa orang islam menyembah hanya Allah as a god…. kenapa itu dan ini, semua ini kita boleh terangkan dan kita boleh berbincang……..

segala apa yang di ajarkan didalam islam adalah kebaikan, menuntut keamanan dan keharmonian hidup serta menjadikan islam sebagai salah satu cara hidup. Tidak satupun didalam kitab islam ini menganjurkan kezaliman, huru-hara dan penindasan…. dan saya tahu semua kita sudah maklum.

Rakan-rakan yang saya hormati,
Namun demikian, saya berbangga dapat hidup dengan aman dan damai di Malaysia bersama rakan-rakan yang beragama lain. Chinese, indian’s, dan yang lain…. Saya bersyukur dan terima kasih kepada anda semua. Moga-moga kita dapat mengekalkan keadaan ini. Dan tidak ada masalah sekiranya jika kita ingin berkongsi pandangan mengenai agama masing-masing dalam suasana yang baik.. tidak ada masalah sekiranya kita ingin mendalami agama lain untuk mengetahui lebih dalam….. tidak ada masalah untuk bertanya dan berbincang..kerana kita merupakan komuniti yang harmoni….. Selagi kita mempamerkan rasa hormat dan menghormati pegangan masing-masing.

Akhir sekali…
I want to dedicate my appreciation to our penganjur…. and congratulation to all committees that have given their full efforts for this event. I hope Thiru and all my friends can make and keep event like this will still held onwards. I end my word with tahniah kepada semua AJK yang telah melaksanakan tugas dengan baik. Moga Thiru dapat meneruskan usaha seperti ini dengan rakan-rakan yang lain…… Tahniah.. And thanx……..a…lot………….


Selepas 5 tahun ini, soalan yang sama tetap juga berpusing di kepala… “sudah jadi manusia yang macam mana aku sekarang?

Advertisements

About 2000N
Firdaus Azinun 20 February - Ulitsa Volgina, Moscow

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: