WikiLeaks Bekerja Untuk Kuatkan Israel

Al-ManarTV:: WikiLeaks “Struck a Deal” to Keep Away Anything Damaging to Israel 13/12/2010

13/12/2010 Menurut sumber terbaru, Assange diduga mempunyai ‘deal’  dengan Israel sebelum ‘pendedahan maklumat terbaru’ baru-baru ini, yang mungkin menjelaskan mengapa kebocoran rahsia terbaru ini adalah “baik bagi Israel,” sebagaimana dakwaan perdana menteri Israel.

 

Sejumlah penganalisa, terutama di Turki dan Rusia, telah bertanya-tanya mengapa ratusan ribu dokumen-dokumen rahsia Amerika dibocorkan oleh website bulan lalu tidak mengandungi apa-apa yang boleh memalukan kerajaan Israel, seperti hampir setiap negara-negara lain yang disebut dalam dokumen-dokumen. Jawapannya terdapat kesepakatan rahsia antara “hati dan jiwa” Wikileaks (Assange) ,dengan para pegawai Israel, yang memastikan bahawa semua dokumen-dokumen seperti itu ‘dihapuskan’ sebelum sisanya didedahkan kepada awam, laman web tersebut.

 

Menurut sebuah laman web Arab kewartawanan investigatif Syriatruth, Assange telah menerima wang dari sumber-sumber Israel setengah rasmi dan berjanji mereka, dalam suatu “perjanjian rahsia, video yang dirakam,” untuk tidak menerbitkan dokumen-dokumen yang boleh membahayakan keselamatan Israel atau kepentingan diplomatiknya.

Sumber laporan Al-Haqiqah yang mengatakan bahawa bekas pekerja Wikileaks yang telah meninggalkan organisasi dalam beberapa bulan terakhir adalah lebih kepada “kepimpinan otokratik” Assange dan “kurangnya transparansi.”

Dalam sebuah wawancara baru-baru ini dengan Tageszeitung harian Jerman Die, mantan juru bicara Daniel Wikileaks Domscheit-Berg mengatakan bahawa beliau dan lain-lain yang membangkang Wikileaks merancang untuk melancarkan platform Whistleblower mereka sendiri untuk memenuhi matlamat asal Wikileaks tentang “file sharing tanpa batas.”

Menurut sumber-sumber Al-Haqiqah, Assange bertemu dengan para pegawai Israel di Geneva awal tahun ini dan terjadi “kesepakatan rahsia”. Kerajaan Israel, nampaknya, menemukan dokumen-dokumen yg menjadi bocor mengandungi sejumlah besar dokumen-dokumen mengenai serangan Israel di Lubnan dan Gaza pada tahun 2006 dan 2008-9 masing-masing. Dokumen-dokumen ini, yang konon berasal terutama dari kedutaan Israel di Tel Aviv dan Beirut, telah dihapuskan dan mungkin dihancurkan oleh Assange, yang merupakan satu-satunya orang yang mengetahui password yang boleh membuka dokumen-dokumen ini, sumber menambah.

Setelah kebocoran (dan bahkan sebelum), Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu berkata dalam sidang akhbar bahawa Israel telah “bekerja di peringkat awal” untuk menyekat kerosakan dari kebocoran, menambah bahawa “tidak ada bahan-bahan Israel diklasifikasikan telah didedahkan  Wikileaks.” Dalam sebuah wawancara dengan majalah Time sekitar waktu yang sama, Assange memuji Netanyahu sebagai pahlawan transparansi dan keterbukaan!

Menurut laporan lain diterbitkan di website Syriatruth, sebuah surat khabar Lubnan berhaluan kiri telah bertemu dengan Assange dua kali dan cuba untuk berunding perjanjian dengan dia, menawarkan “sejumlah besar wang”, untuk mendapatkan dokumen-dokumen tentang perang 2006, khususnya minit mesyuarat yang diadakan di kedutaan Amerika di Beirut pada Julai, 24 2006 yang secara luas dianggap sebagai mesyuarat ‘dewan perang’ antara pihak Amerika, Israel dan Lebanon yang memainkan peranan dalam perang. Dokumen-dokumen para editor Al-Akhbar diterima, Namun, tarikh semua untuk 2008 dan seterusnya dan tidak mengandungi “sesuatu yang berharga,” sumber mengesahkan. Ini hanya pergi untuk menyokong dakwaan kesepakatan Israel.

Akhirnya, mungkin layak dikatakan bahawa Assange telah melakukan apa yang dipercayai untuk melindungi dirinya sendiri dan memastikan bahawa dokumen-dokumen yang bocor diterbitkan sehingga dapat mendedah kemunafikan Amerika, yang dikatakan terobsesi dengan ” dengan mengorbankan tujuan yang lebih fundamental “.

Advertisements

About 2000N
Firdaus Azinun 20 February - Ulitsa Volgina, Moscow

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: