Makanan di Moscow Tidak Sedap

Bunyi macam tidak bersyukur. Tapi, hakikatnya memang begitu lah…

Tiada apa yg best untuk di makan bila d negara orang. lebih-lebih lagi negara sejuk spt Moscow.

ni..Kedai halal dekat Tupli Stan,……

Cuma ini saja yang ada… lebih kurang la…

Tp, Syukur.. dpt juga makan……. alhamdulillah…

Makanan, umpama ubat penenang bagi perut..  Kalau sedap, insyaallah perut pun ‘puas hati’..

Selalunya makanan yang sedap-sedap banyak d asian country.. tempat d mana rempah ratus tumbuh bila ditanam..

Kerana mahukan makanan sedap dan rempah ratus inilah, terbukanya jalan-jalan laut untuk perdagangan antarabangsa beberapa kurun sebelum ni. Peperangan dan pergaduhan kuasa-kuasa besar serta kemajuan ekonomi negara banyak ditentukan oleh ‘makanan-makanan sedap dan rempah ratus ini’.

Kerana rempah ratus ini jugalah negara yang dianggap kecil, mempunyai kuasa besar untuk membentuk politik antarabangsa suatu ketika dulu.,.

Hebat..!, namun, ianya tidak lebih melainkan cuma menunjukkan lagi sikap tamak dan cermin peribadi manusia yang bertuhankan nafsu perut.. Tidak sangka rupanya ‘keinginan perut’ juga boleh menyebabkan bencana yg sangat besar iaitu pertelingkahan dan peperangan..

Oleh yang demikian, PERUT dan keinginan2nya hendaklah diurus sebaik-baiknya.. supaya dapat mengurangkan risiko peperangan….

Ibnu Khaldun mengingatkan, penduduk negeri yang subur tanahnya yang mempunyai hasil pertanian yang banyak, makanan yang sedap, perisa dan buah-buahan yang banyak,…didapati, kasar tubuhnya dan tumpul fikirannya. Beliau membezakan keadaan penduduk Maghribi yang banyak rempah ratus dengan penduduk Sepanyol yang makan gandum saja. Orang2 Sepanyol lebih tajam fikirannya, cantik tubuhnya dan senang patuh arahan.

Beliau meringkaskan, kelaparan dan kawalan ketat terhadap ‘keinginan perut’, boleh memperbaiki susuk tubuh, menajamkan fikiran dan menambahkan sifat sabar..

Manakala orang yang selalu makan sedap-sedap,..seperti penduduk Barbar, dan orang-orang kebanyakan yang tinggal di kota, mempunyai susuk tubuh yang buruk, tidak mempunyai kesabaran, pancainderanya tumpul dan otaknya dungu!

Sebaik-baiknya, puasalah Isnin dan hari Khamis.. membiasakan berlapar, menahan keinginan-keinginan perut dan membiasakan diri dalam kesempitan hidup lebih memudahkan amal ibadat dan membaiki tubuh fizikal.. Begitulah sepertimana keadaan orang-orang di padang pasir, ketidakselesaan mereka dalam kehidupan, ketidaksedapan makanan, lebih memudahkan mereka menjadi seorang yang beriman… Kita pun boleh Try, insyaallah….

Advertisements

About 2000N
Firdaus Azinun 20 February - Ulitsa Volgina, Moscow

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: