Man Jadda Wa Jadda

Siapa yang berusaha bersungguh2 akan berjaya!!!

Usaha mencapai kejayaan bermula dari diri kita sendiri. Begitu juga dalam meningkatn ilmu bermula dari diri kita. Persekitaran, guru, alat bantu dan lain-lain hanya faktor yg membantu. Pokok pangkalnya kita mahu atau tidak. Ketika berkunjung ke daerah-daerah pedalaman berbaagai keluhan yg singgah di telinga kita namun tak ada yg dtg berjumpa dan berkata “saya mahu belajar, bagaimana saya mendapatkannya? makanya yg kita temui dalam masyarakat kita adalah kebodohan dan kedunguan.

Di Sabah misalnya yg benar-benar berjaya secara merata adalah kaum bugis. Pasti sekurang-kurangnya mereka telah pergi naik haji dan setelah itu membina ekonomi dgn baik. Mereka belajar dan bersungguh-sungguh dalam sgala hal.

Jauh beza dgn masyarakat suluk, tidak ramai dikalangan mereka yang berjaya meningkatkan taraf hidup walaupun ada yg sudah tinggal 40tahun di Sabah. Mereka tetap tak ada dokumen pada hajika mereka berusaha menurusnya dari awal pasti hari ini mereka sekurang-kurangnya mendapat taraf penduduk sementara.

Bagaimana dengan kaum bumiputra pulak? Hakikatnya masih ramai yg hidup miskin. Tinggal seperti setinggan ditanah-tanah reserve kerajaan sejak datuk nenek mereka dahulu, usaha memiliki tanah sgt kecil. akhirnya menjadi penumpang di bumi sendiri. Pemimpin mereka pulak tak berusaha sungguh-sungguh supaya anak-anak buah mereka ini memiliki sekeping tanah. haram jadah… pemimpin mereka lagi yang mengambil tanah tumpangan rakyat diserahkan kpd bangsa asing yg ada kuasa wang kononnya utk membangunkan ekonomi negeri. segala pokok kelapa, betik, mangga, lalang bahkan kelapa sawit habis di sodok utk digantikan dgn usaha bangsa asing yg lbh nilai ekonomi.

By: Ustzah Ros.

Advertisements

About 2000N
Firdaus Azinun 20 February - Ulitsa Volgina, Moscow

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: